Hoe veilig is je Nederlandse verzekeringspolis, als verzekeraars worden opgekocht door buitenlandse partijen?

Private-equitypartijen zijn logische kopers van Nederlandse levensverzekeraars, zegt Olaf Sleijpen, divisiedirecteur verzekeraars bij De Nederlandsche Bank (DNB), in gesprek met Het Financieele Dagblad (FD).

Met de uitspraak zet de centrale bank volgens de krant de deur open voor meer overnames van verzekeraars door private equity. Drie weken geleden won Athora, gesteund door private-equitypartij Apollo, de overnamestrijd om verzekeraar Vivat, het voormalige Reaal.

De toezichthouder ziet wel enkele risico’s voor polishouders, maar is per saldo positief. “Ik weet dat je goed moet opletten bij private equity”, zegt Sleijpen. Hij kan bijvoorbeeld geen garanties geven dat gekochte Nederlandse polissen onder Nederlands toezicht blijven vallen. Nieuwe eigenaren kunnen ze naar een Europees land brengen waar het toezicht minder streng is.

Merken Reaal en Zwitserleven in handen van buitenlandse verzekeraar

De buitenlandse verzekeraar Athora verkrijgt de zogeheten leven-activiteiten van Vivat, waaronder Reaal verzekeringen, en het vermogensbeheer. NN, het moederbedrijf van Nationale-Nederlanden, neemt de niet-leven-activiteiten over als nieuwe eigenaar van Vivat Schadeverzekeringen. Daar betaalt de beursgenoteerde verzekeraar 416 miljoen euro voor. Volledige financiële details werden niet verstrekt.

Alle merken van Vivat, waaronder Zwitserleven en Reaal, blijven op de Nederlandse markt bestaan. Het hoofdkantoor van Vivat blijft in Amstelveen. Naar verluidt hadden ook ASR, en Aegon samen met de Amerikaanse investeerder Blackstone interesse in een overname van Vivat.

Athora is een gespecialiseerde opkoper op verzekeringsgebied en gevestigd in Bermuda. en van de grotere aandeelhouders van Athora is Apollo Management, een private-equitybedrijf.

Topman Michele Bareggi verklaarde dat met de deal Athora zijn intrede doet op de Nederlandse markt, na eerdere aankopen in Duitsland, België en Ierland. Het bedrijf gaf aan te willen investeren in de Nederlandse leven-activiteiten.

Vivat werd door de Chinese moeder Anbang in de etalage gezet omdat dat bedrijf door veel aankopen een enorme schuldenlast heeft. De Chinese staat stelde het bedrijf daarop onder curatele. Anbang kocht de Nederlandse verzekeraar in 2015. De voormalige topman van Anbang, Wu Xiaohui, werd vorig jaar veroordeeld tot een jarenlange celstraf wegens fraude en corruptie.

LEES OOK: De rente blijft mogelijk nog heel lang laag – dit zijn de gevolgen voor je hypotheek, spaargeld, pensioen en autofinanciering